MAHASISWA MSU

 • Kahwin berlainan agama: Tiada ruang yang membenarkannya


  Perkahwinan berlainan agama bukan lagi perkara baru di Indonesia, terutama dikalangan artis. Merujuk kepada undang-undang perkahwinan Islam, perkahwinan berlainan agama sama sekali tidak dibenarkan. Walaupun timbul isu dan perbahasan undang-undang berhubung perkahwinan yang berbeza agama, Islam sama sekali melarangnya. Bahkan dalam Islam, sekiranya seseorang itu berasakan tiada orang lain lagi yang boleh dikahwini,maka hamba abdi adalah lebih baik dikahwini berbanding bukan Islam atau musyrik.


  Firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 221 yang bermaksud, "Jangan kamu nikahi wantia-wanita musyrik, kecuali jika mereka beriman. Sesungguhnya hamba sahaya yang beriman, lebih baik daripada perempuan musyrik, meskipun ia menakjubkan kamu dan janganlah kamu kahwinkan ( perempuan Muslim) dengan lelaki musyrik, kecuali jika mereka beriman.

  "Sesungguhnya hamba lelaki yang beriman adalah lebih baik daripada lelaki musysik, meskipun ia menakjubkan kamu. Mereka itu menyeru ke dalam neraka dan Allah menyeru ke dalam syurga dan kepada ampunan dengan izin-Nya. Allh menyatakan ayat-ayatnya kepada manusia mudah-mudahan mereka menerima peringatan."


  Mengulas perbincangan ini, Dekan Fakulti Pengajian Al-Quran dan Sunah USIM, Dr. Adnan Mohamed Yusoff menjelaskan tidak ada ruang perkahwinan berlainan agama.Rasulullah s.a.w pun menyebut, apabila seseorang itu berhasrat melangsungkan perkahwinan, maka pilihlah orang yang beragama, selain melihat dari sudut harta, rupa paras dan keturunan seseorang.

  Larangan berkahwin dengan berbeza agama banyak ditegaskan di dalam al-Quran melainkan membenarkan perkahwinan lelaki mukmin dengan ahli kitab, sebagaimana yang turut diharuskan oleh ulama tersohor, Yusuf Qaradawi.

  Hal ini jelas sebagaimana firman Allah melalui ayat 5 surah al-Maidah yang bermaksud, " Pada hari ini telah dihalalkan bagimu(makanan) yang baik-baik rasanya. Makanan orang ahli kitab( yahudi dan nasrani, halal bagimu dan makanan kamu, halal pula bagi mereka itu dan(dihalalkan bagimu) mengahwini perempuan-perempuan suci diantara wanita-wanita mukmin dan perempuan-perempuan suci diantara ahli-ahli kitab sebelum kamu...."

  Dalam perbincangan ulama, ahli kitab ialah mereka yang masih berpegang kepada ajaran asal Samawi, iaitu beriman kepada Allah dan rasul-Nya dan hari akhirat. Mereka tergolong daripada wanita-wanita yang suci dan jauh daripada segala perkara subahat.

  Rentetan daripada pengharaman itu, perkahwinan yang dilangsungkan dengan wanita-wanita mahupun lelaki-lelaki bukan Muslim, adalah terbatal. Dengan erti kata lain, tiada kompromi yang membolehkan wanita atau lelakimuslim berkahwin dengan pasangan musyrik.

  p/s:untuk membaca artikel penuh, sumber adalah daripada majalah Al-Islam keluaran April 2009

0 komen:

Leave a Reply

Jangan Lupa sahabat...

Perhatian untuk ahli PMIMSU


insyaALLAH...
dalam masa terdekat nanti,
PMIMSU akan membuat dua program

1) "khidmat sosial dan mengenal cara hidup kampung di Kuala Selangor"

2) " Kursus Sembelihan"

tarikh akan diumumkan tidak lama lagi. :)

teruskan menyokong dan mengikuti perkembangan PMIMSU

jom berbual sebentar

ayat2 cintaAyat-ayat cinta dari ALLAH untuk hambaNYA

"Did you think that We had created you in play (without any purpose), and that you would not be brought back to Us?" (Quran 23:115):

“Tidak Aku (Allah) jadikan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepada-Ku.” - Surah az-Zariyat: ayat 56.

"demi masa:. .:sesungguhnya manusia dalam kerugian:. .:kecuali yang beriman dan juga yang beramal soleh:. .:yang berpesan pada kebenaran:. .:yang berpesan pada kesabaran" (Alquran:Al-asr)

"ya tuhanku, sesungguhnya aku berkehendak kepada kebaikan yang engkau turunkan kepadaku.. (alqasas:24)

"Kenapa Aku Tak Dapat Apa Yg Aku Idam-Idamkan?"

"..dan boleh jadi kamu benci akan sesuatu, sedang ia lebih baik bagimu dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu, sedang ia melarat kepadamu. Dan Allah mengetahui, tetapi kamu tiada mengetahui.." (albaqarah:216)

Kenapa Susah Sangat Ujian Ini?

"...dan ketahuilah, Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya..." (albaqarah:286) "...sesungguhnya disamping kesusahan bersamanya kemudahan... ...(ditegaskan sekali lagi) disamping kesusahan bersamanya kemudahan..." (alinsyirah:5&6)

"Do you really think that you will enter Paradise without such trials as came to those who passed away before you? They were afflicted with severe poverty and ailments and were so shaken that even the Messenger and those who believed along with him said, 'When will come the Help of Allah?" Yes, certainly the Help of Allah is near!" [Quran 2:214]

Rasa Frust? Tension? Lemah Semangat?
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman." :. - Surah Al-Imran ayat 139

"adakah manusia mengira, bahawa mereka akan dibiarkan sahaja berkata 'kami telah beriman' tanpa mereka diuji:. .:dan sesungguhnya kami telah menguji orang2 sblm mereka,Dia mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta" (alankabut:2&3)

Bagaimana Harus Aku Menghadapinya?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)"." (Surah Al-Imran ayat 200)

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" (Surah Al-Baqarah ayat 45)

"Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenang dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang." (Ar-Ra'd: 28) Apa Yang Aku Dapat Daripada Semua Ini?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... (Surah At-Taubah ayat 111)

Kepada Siapa Aku Berharap?

"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (Surah At-Taubah ayat 129)

Arghhh Aku Tak Tahan!!! Aku Dah Bosan!!

"...dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir." (Surah Yusuf ayat 12)

Adakah Aku Sudah Dikira Beriman?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta". (Surah Al-Ankabut ayat 2-3)


Bukankah ALLAH itu DEKAT? =) bacalah selalu Ayat-Ayat Cinta dari-NYa... CintaiLah DIA dengan sepenuh jiwa...krn Cinta-Nya x pernah mengecewakan....

Komen Dan cadangan